Päätön DAM: UKK

Digitaalisen aineiston hallintajärjestelmä eli DAM on monelle tuttu, mutta entäpä “päätön” eli Headless DAM (HDAM)? Tässä artikkelissa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin HDAMista.

Mikä on headless DAM?

Headless-teknologia tarkoittaa, että frontend-puoli eli käyttöliittymä erotetaan backend-puolesta eli taustajärjestelmästä. 

Headless-teknologian suurin etu on integroitavuus. Voit keskittyä aineistonhallintaan ja sisällöntuotantoon ja luottaa siihen, että taustajärjestelmän toimivat yhteen.

Headless DAM on tavallaan kuin ruuvimeisseli, jonka pään voit vaihtaa kuhunkin ruuviin sopivaksi. HDAM on meisselin kahva joka tekee työn, mutta päitä – eli käyttöliittymiä – voi muokata tarpeen mukaan. 

Miten se toimii?

Päätön DAM toimii ohjelmointirajapintojen eli APIen avulla. Niiden avulla voi järjestelmäkokonaisuuden eri osat integroida toisiinsa niin, että tieto kulkee saumattomasti työkalusta toiseen. Kun HDAM ja markkinointiin käytetyt CRM- ja CMS-järjestelmät keskustelevat keskenään, tieto ei siiloudu eri järjestelmiin.

Avoimien rajapintojen ja headless-teknologian ansiosta organisaatiot voivat rakentaa omiin tarpeisiinsa räätälöityjä integroituja ympäristöjä, eivätkä ole enää jumissa erillisten järjestelmien käytössä.

Kenelle se sopii?

Headless DAM sopii mille tahansa yritykselle, joka haluaa jakaa mediatiedostoja eri alustoilla.

Tässä muutama esimerkki HDAMin käyttötapauksista:

Markkinointi

Markkinointi vaatii paljon eri työkaluja Adobe-sovelluksista CRM- ja CMS-järjestelmiin. Kun järjestelmät toimivat saumattomasti yhteen, sisällöntuotanto on tehokasta, eikä tiedostoversioiden etsimiseen kuluu turhaa aikaa.

Headless DAMia käyttämällä aineistot tulevat yhdestä sijainnista niin webiin ja sosiaaliseen mediaan kuin printtiinkin, jolloin versioviidakko jää historiaan.

Verkkokauppa

Kun tuotetieto- eli PIM-järjestelmä integroidaan headless DAMiin, oikeat tuotetiedot ja tuotekuvat pysyvät yhdessä kuin liimattuina.

Apua on myös headless DAMin mahdollistamista automatisoiduista työnkuluista. Niiden avulla kuvista saa automaattisesti eri kokoisia ja muotoisia versioita eri käyttötarkoituksiin: esimerkiksi suurempia kuvia tuotekuvausten yhteyteen ja pienempiä uutiskirjeisiin. 

Julkaiseminen ja kustantaminen

Monikanavaiseen julkaisemiseen liittyy paljon ylimääräistä työtä, koska printti ja digitaalinen julkaisu vaativat kuvilta eri resoluutioita. Headless DAMin automaattisesti luotujen kokoversioiden ansiosta aikaa ei tarvitse käyttää kuvanmuokkaukseen.

Olen hankkimassa DAM-järjestelmää. Miksi valitsisin headless DAMin?

HDAM on perinteistä DAM-järjestelmää parempi valinta, kun haluat vähentää aineistonhallinnan sekavuutta ja estää vanhentuneiden tai väärien tiedostoversioiden käytön. 

DAM-järjestelmää käytetään yleensä sen omassa käyttöliittymässä, jota kautta hoituu niin aineiston tallennus ja metatietojen lisääminen kuin jakelukin. Kun käytät headless DAMia, tietojen päivittäminen ja jakelu onnistuu myös toisten sovellusten kautta. Nämä sovellukset voi olla esimerkiksi CRM-, CMS- tai PIM-järjestelmä. 

Monissa markkinoinnin järjestelmissä on oma aineistokirjasto. Jos kuitenkin käytät jokaisen järjestelmän omaa kirjastoa, aineistot voivat kahdentua ja versioiden ja käyttöoikeuksien hallinta alkaa nopeasti aiheuttaa päänvaivaa. Headless DAM voi toimia ainoana aineiston lähteenä, jolloin tällaisia ongelmia ei pääse syntymään.

HDAMia käyttämällä et menetä mitään perinteisen DAM-järjestelmän etuja, vaan saat käyttöösi yhä enemmän hyödyllisiä ominaisuuksia:

  • Aineistojen käyttö onnistuu eri työkaluissa
  • Voit luoda räätälöidyn järjestelmäkokonaisuuden, joka täyttää organisaatiosi tarpeet paremmin
  • Tiimien välisiä tietosiiloja ei pääse syntymään, joten aineistonhallinta ja sisällöntuotanto on tehokkaampaa
  • Brändisisällön jakaminen eri kanaviin helpottuu, mikä parantaa sisällön näkyvyyttä ja johdonmukaisuutta
  • Headless DAM skaalautuu loputtomasti eli liiketoiminnan kasvu tai asiakkaiden tarpeiden muuttuminen eivät aiheuta haasteita

Onko olemassa muita vaihtoehtoja kuin perinteinen DAM ja headless DAM?

Kyllä on! Hybridi-DAM on perinteisen ja päättömän DAMin välimalli, jossa saat molempien ratkaisujen parhaat palat. Hybridimallin käyttö onnistuu DAMin omassa käyttöliittymässä, mutta sen voi myös integroida muihin järjestelmiin samalla tavalla kuin päättömän DAMin.

Hybridi-DAMissa voit valita, kuinka käyttäjät pääsevät käsiksi digitaalisiin aineistoihin. DAM voi toimia pelkkänä taustajärjestelmänä, josta tiedostoja jaetaan, mutta voit myös antaa käyttäjille riittävän rajatut käyttöoikeudet itse järjestelmään.

WoodWing Assets on erinomainen esimerkki Hybridi-DAM-järjestelmästä. Sen käyttöliiittymä on toimiva ja helposti omaksuttava, ja se on helposti integroitavissa erilaisten ulkoisten järjestelmien kanssa. 

Jäikö vielä kysymyksiä? Ota meihin yhteyttä, niin autamme sinua rakentamaan aineistonhallintakokonaisuuden, joka palvelee sinun organisaatiosi tarpeita.

Selaa muita artikkeleita kategorioissa

Artikkelit