DAM ja PIM – etumatkaa asiakaskokemukseen

DAM ja PIM ovat järjestelmiä, jotka tuovat kiistatonta lisäarvoa vähittäiskaupan ja verkkokaupan alalla toimiville yrityksille. Mitä eroa niillä on ja miksi ne kannattaa integroida toisiinsa?

DAM ja PIM pähkinänkuoressa

DAMilla (Digital Asset Management) järjestät ja hallinnoit digitaalisia sisältöjä, kuten kuvia, videoita ja tekstidokumentteja. Markkinoinnin toteutus on sujuvaa, kun aineisto on järjestyksessä, helposti löydettävissä ja koko tiimin saatavilla. Markkinointiviestintä noudattaa samaa visuaalista linjaa jokaisessa markkinointikanavassa.

PIM (Product Information Management) on työkalu tuotetiedon hallintaan. PIMillä hallitset tuotekohtaisia sisältöjä ja materiaaleja sekä varmistat, että asiakkaidesi nähtävillä olevat tuotetiedot ovat täsmällisiä ja ajantasaisia. PIM luo myös arvokasta dataa, jota voit hyödyntää sisäisessä ja sidosryhmäraportoinnissa.

1623663008_smartium-dam-ja-pim

DAM PIM

Suunniteltu vähittäis- ja verkkokaupan tarpeisiin. Hyödyllinen millä tahansa toimialalla, kun digitaalista aineistoa halutaan hyödyntää strategisesti. Suunniteltu vähittäis- ja verkkokaupan tarpeisiin. Hyödyllinen millä tahansa toimialalla, kun digitaalista aineistoa halutaan hyödyntää strategisesti.
Sisältää teksti- ja tietokenttiä. Sisältää teksti- ja tietokenttiä. Sisältää tiedostoja ja metatietoja.
Tuotetiedon ja tekstien lähde verkkosivuille ja tuoteluetteloihin. Kuvien ja videoiden lähde verkkosivuille ja tuoteluetteloihin.


Molemmat

  • Tiedon keskittäminen yhteen paikkaan – ei tarvetta syöttää tietoja useaan kertaan, pienentää työmäärää ja virheiden mahdollisuutta.
  • Voidaan integroida muiden järjestelmien kanssa prosessien automatisoimiseksi.
  • Voidaan integroida keskenään, jolloin tiedot ja sisällöt saadaan automaattisesti verkkosivuille ja tuoteluetteloihin.
  • Auttaa yhtenäistämään visuaalisuuden ja tiedot verkkosivuilla, sovelluksissa ja printtimediassa

Kumpi tarvitaan?

Mieluiten molemmat. Sekä DAM että PIM tuovat oman osansa markkinointiin ja yrityksen operatiivisiin toimintoihin.

PIMin avulla hallinnoit tuotteiden hinnoittelua, varastoa ja jakelua, sekä seuraat kysyntää. PIMin hyödyt näkyy suoraan liikevaihdossa. Kun tuotetiedot on helpompi pitää hallinnassa ja ajan tasalla, myyntiin ja markkinointiin vapautuu enemmän aikaa.

DAM mahdollistaa markkinointikampanjoiden toteutuksen joustavasti eri tuoteryhmien ja maantieteellisten sijaintien kesken. Kilpailu on lisääntynyt kaikilla aloilla, ja vaihtoehtoja on tarjolla enemmän kun koskaan. Potentiaaliset ostajat kiinnittävät huomionsa tuotteeseen yhä lyhyemmäksi aikaa, joten oivaltavien markkinointikampanjoiden tärkeys on korostunut entisestään.

Laadukkaan ostokokemuksen lisäksi kannattaa panostaa jälkimarkkinointiin tuotevinkeillä, ohjevideoilla, ja uutiskirjeillä. Kohdistettu ja personoitu markkinointi toimii hyvin. DAM-järjestelmän ansiosta kasvava määrä markkinointimateriaaleja, kuten uutiskirjeiden tekstit, grafiikat ja ohjevideot, pysyvät selkeässä järjestyksessä. Myös yhteistyö organisaation ulkoisten ja sisäisten toimijoiden kanssa sujuu mutkattomasti, jos jaat DAMin avulla tarvittavat tiedostot sidosryhmillesi.

Miten järjestelmät toimivat yhdessä?

Jotta saisit DAMista ja PIMistä kaiken hyödyn irti, ne kannattaa integroida. Näin sinulla on käsissäsi lyömätön kaksikko, joka on enemmän, kun osiensa summa.

Asiakaskokemuksen kannalta on tärkeää, että PIMistä saatavat tuotetiedot ovat ajan tasalla ja helposti saatavilla. Kun kokemuksesta haluaan kokonaisvaltaisempi, toimii DAM aineistojen lähteenä PIMin tietojen avulla.

DAM ja PIM auttavat sekä toteuttamaan vaikuttavaa markkinointia, että viimeistellyn ja ajantasaisen verkkokaupan. Yhdessä ne parantavat asiakaskokemusta, joka on merkittävä kilpailuetu vähittäis- ja verkkokaupassa.

Mitä etuja DAM ja PIM tuovat?

Monikanavainen sisältöstrategia luo kilpailuetua, lisää myyntiä ja auttaa hyödyntämään markkinointia kokonaisvaltaisesti. Sen avulla saat myös enemmän asiakasdataa.

Monikanavaisen sisältöstrategian toteuttamista voi hankaloittaa se, että yrityksellä on käytössä useita vähittäismyyntialustoja. Jos jokainen vähittäismyyntialusta on erilainen, on tuotetietojen ja markkinointiviestinnän pitäminen yhtenäisinä kaikilla alustoilla vaikeaa. PIM ja DAM voivat ratkaista ongelman, samalla kun käyttäjäystävällisyys pidetään korkealla tasolla.

Asiakaspalautukset ovat kallis menoerä vähittäiskaupan alan toimijoille. Toimivan PIMin ja DAMin avulla annat asiakkaille enemmän ja tarkempaa tietoa ostopolun aikaisemmassa vaiheessa, jolloin asiakas saa heti oikean ja realistisen kuvan tuotteesta. Kun asiakas valitsee etsimänsä tuotteen tarkkojen tuotetietojen ja visuaalisen materiaalin avulla, pienenee asiakaspalautusten määrä.

Selaa muita artikkeleita kategorioissa

Artikkelit